Kronen & Bruggen

Holle dop

Kronen

Indien de tandarts constateert dat er teveel verloren is gegaan van een tand of een kies, kan hij adviseren om een kroon te nemen. Op die manier kunt u toch uw kauwkracht behouden en voorkomt u misvorming van uw kiezen.

Een kroon is het makkelijkst te omschrijven als een holle (porseleinen of metalen) dop op een tand of een kies. Uiteraard wordt er eerst een afdruk gemaakt en wordt de tand of kies geslepen zodat het allemaal goed past.

Een kroon wordt niet door de tandarts gemaakt, maar door de tandtechnieker. In een speciale laboratorium maken zij kronen in opdracht van de tandarts. Nadat deze door de tandtechnieker is gemaakt, wordt de kroon geplaatst door de tandarts.

Houvast

Bruggen

Wanneer u tanden of kiezen heeft verloren, kan er een mogelijkheid zijn om een brug te nemen. Een brug is mogelijk wanneer u een tand of kies mist, maar de buurtanden nog wel heeft. Op die manier kunt u toch een ontbrekende tand of kies vervangen.

Een brug bestaat uit een kunsttand en 2 kronen. De kunsttand vult de lege plek op, terwijl de kronen worden bevestigd aan de buurtanden voor houvast. Dit wordt met speciaal (cement) materiaal vastgezet, waardoor het niet makkelijk los komt.

Comments are closed.