Tandvleesontstekingen
Gingivitis
Gezond tandvlees is te herkennen aan de roze kleur. Wanneer de kleur roder van kleur is en/of opgezwollen is en vaak bloed bij het tandenpoetsen, is er sprake van ontstoken tandvlees. Het eerste stadium van ontstoken tandvlees noemt men gingivitis. Dit kan erger worden, als het ontstoken tandvlees zich losmaakt van de tanden en kiezen. Hierdoor ontstaat er een pocket (ruimte), waar bacteriën zich in kunnen nestelen, wat we gingivitis noemen.
Gingivitis is makkelijk te behandelen door een mondhygiënist. Door na de behandeling regelmatig te poetsen, spoelen en te stokeren, voorkomt u toekomstige tandvleesontstekingen en terugkomst van de gingivitis. Zodoende dient u de mond schoon te houden.



Los van de tanden
Parodontitis
Het eerste stadium van ontstoken tandvlees noemt men gingivitis. Een gevorderd stadium van tandvleesontsteking noemt men parodontitis.
Bij parodontitis maakt het ontstoken tandvlees zich los van de tanden en kiezen. Hierdoor ontstaat er een pocket (ruimte), waar bacteriën zich in kunnen nestelen. Het verschil met gingivitis (eerste ontstekingsstadium) is dat de tussenruimtes vele malen dieper zijn (tot aan het kaakbot). Hierdoor breekt het kaakbot af. Eenmaal afgebroken kaakbot is niet meer te herstellen.
Het is belangrijk dat u zo vroeg mogelijk naar de mondhygiënist gaat, als u symptomen van ontstoken tandvlees herkent. Bij Tandartsenpraktijk Alexander bieden wij naast tandheelkunde ook mondhygiëne aan. Tijdens een intake kan de mondhygiënist uw mondsituatie analyseren en in overleg een behandelplan opstellen.