Gingivitis & Parodontitis

Gingivitis & Parodontitis: Begrijpen, Behandelen en Voorkomen

Gingivitis en parodontitis zijn veelvoorkomende tandvleesaandoeningen die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de mondgezondheid als ze niet tijdig worden behandeld. Bij Tandartsenpraktijk Alexander hechten we enorm veel belang aan het begrijpen, behandelen en voorkomen van deze aandoeningen om de mondgezondheid van onze patiënten te waarborgen.

Gingivitis

Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees die wordt veroorzaakt door de ophoping van tandplak, een kleverige laag bacteriën die zich op en tussen de tanden vormt. Het eerste symptoom van gingivitis is vaak rood, gezwollen of bloedend tandvlees tijdens het poetsen of flossen. Als deze aandoening niet adequaat wordt behandeld, kan het leiden tot ernstigere complicaties zoals parodontitis.

Parodontitis

Parodontitis is een gevorderde vorm van tandvleesaandoening die zich ontwikkelt wanneer de ontsteking van gingivitis onbehandeld blijft. Bij parodontitis raakt niet alleen het tandvlees ontstoken, maar ook het bot en bindweefsel dat de tanden ondersteunt. Dit kan leiden tot verlies van botweefsel, losraken van tanden en uiteindelijk tandverlies.

Diagnose en Behandeling

Bij Tandartsenpraktijk Alexander voeren onze deskundige tandheelkundige professionals een grondige diagnose uit om gingivitis en parodontitis te detecteren. Dit omvat een visuele inspectie van het tandvlees, metingen van de pocketdiepte rond de tanden en röntgenfoto's om de mate van botverlies te bepalen.

De behandeling van deze aandoeningen kan verschillende stappen omvatten, afhankelijk van de ernst ervan. Dit kan variëren van professionele reinigingen, schrapen van tandplak en tandsteen, tot diepgaande reinigingsprocedures zoals scaling en root planing om de tandwortels te reinigen. In gevorderde gevallen kan chirurgische interventie nodig zijn om het beschadigde weefsel te herstellen.

Preventie

Het voorkomen van gingivitis en parodontitis is van vitaal belang voor een gezonde mond. Dagelijkse goede mondhygiëne, zoals regelmatig poetsen en flossen, helpt tandplak te verwijderen en de vorming ervan te verminderen. Regelmatige controles bij de tandarts zijn ook cruciaal om mogelijke problemen in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen voordat ze ernstiger worden.

Bij Tandartsenpraktijk Alexander moedigen we onze patiënten aan om actief deel te nemen aan hun mondgezondheid. Onze professionele tandheelkundige zorg omvat voorlichting, begeleiding en ondersteuning bij het ontwikkelen van gezonde gewoonten die gingivitis en parodontitis helpen voorkomen.

Conclusie

Gingivitis en parodontitis zijn aandoeningen die met de juiste zorg en aandacht goed kunnen worden behandeld en voorkomen. Bij Tandartsenpraktijk Alexander streven we naar uitstekende tandheelkundige zorg door preventie, vroege detectie en passende behandeling van deze aandoeningen om de mondgezondheid van onze patiënten te behouden en te verbeteren.

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over hoe wij u kunnen helpen bij het voorkomen en behandelen van gingivitis en parodontitis voor een gezond en stralend gebit.

Comments are closed.