Endobehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt in de tandheelkunde ook wel een endobehandeling genoemd. Onder een tand of kies bevinden zich de wortels, die weer elk eigen kanalen hebben. Een kanaal is gevuld met de pulpa (een combinatie van bindweefsel, bloedvaten en zenuwstelsels).

De pulpa kan door tandbederf aangetast worden en ontsteken. Bovendien kan de ontsteking in de pulpa zich uitbreiden naar het bot. Hierdoor kunnen er zwellingen ontstaan rond de wangen en krijgt u last van kiespijn.

Het is belangrijk dat u zo spoedig mogelijk de spoed tandarts bezoekt. Hij zal eerst röntgenfoto’s maken om de status van de wortelkanalen te bekijken. Nadat hij een ontsteking heeft vastgesteld, maakt hij de tand of kies open. Met kleine vijltjes en desinfecterende vloeistof maakt de tandarts de wortelkanalen schoon. De ontstane ruimte dicht hij af met vullingsmateriaal.

De duur van een wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal kanalen die behandeld moeten worden. Kiezen hebben namelijk meer wortelkanalen dan tanden. De behandeling kan daarom tussen de 30 minuten en 1,5 uur duren. In sommige gevallen kan besloten worden dat er 2 wortelkanaalbehandelingen plaatsvinden. In dat geval wordt de kies tijdelijk afgesloten met een noodvulling, waarna een tweede behandeling volgt om de restbacteriën te verwijderen.

U kunt er ook voor kiezen om geen wortelkanaalbehandeling te nemen en uit kies of tand te laten trekken.

Comments are closed.