Cosmetische tandheelkunde

Tanden bleken

Cosmetische tandheelkunde

Tanden bestaan uit tandbeen en tandglazuur. De kleur en dikte van tanden en kiezen wordt bepaald door het tandbeen. Tegelijkertijd wordt het tandglazuur dunner door slijtage. Als gevolg van aanslag krijgen tanden een gele/donkere kleur, wat men extrinsieke verkleuring (verkleuring van buitenaf) noemt. Bleken is een methode om uw tanden weer wit(ter) te krijgen. De witheid van uw tanden wordt aan de hand van een tintenmethodiek bepaalt.

Bleken kan bij de tandarts, maar ook thuis. Het is belangrijk dat tandbleken op een veilig en verantwoorde manier plaatsvindt. Speciale tandpasta’s en thuis bleek setten kunnen helpen bij het verwijderen van de aanslag, maar brengen geen tandkleurveranderingen met zich mee. Bovendien voldoen niet alle bleeksets aan de Nederlandse en Europese wetgeving. Tandartsenpraktijk Alexander adviseert daarom om uw tanden altijd bij een professional te laten bleken dat onder toezicht is van een tandarts.

Bleken kan op verschillende manieren, waardoor duur en kosten verschillen. Indien de tand dood is, kan er worden gekozen voor een inwendige bleekbehandeling. Inwendig bleken is zeer complex en verreist uitgebreidere handelingen dan het bleken van levende tanden. Voorts brengt bleken vaak gevoeligheid aan tanden en tandvlees met zich mee. Indien u overweegt om uw tanden te laten bleken kan de tandarts u meer informatie verschaffen.

Patiënten Tanden vóór en na het bleken van tanden

Facings

Cosmetische tandheelkunde

Facings zijn een middel om de kleur of vorm van een tand te wijzigen. Je kan hierbij denken aan spleettanden, afgebroken voortanden, scheven tanden of verkleurde tanden. Facings zien er net zo natuurlijk uit als uw andere tanden. Facings worden gemaakt van composiet (tandkleurig vulmateriaal) of bestaan uit een porseleinen schildje.

De tandarts plakt het vulmateriaal op de voortanden, waarna het 5 tot 10 jaar mee kan gaan. Thee, koffie en roken zorgen voor onnodige verkleuringen op de facings. Door nagelbijten of tandenknarsen kunnen facings sneller slijten. Niettemin kan de tandarts vrijwel altijd de geplaatste facings weer repareren of vervangen.

Comments are closed.